Thessaloniki Food Festival: Η γαστρονομία γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη

Thessaloniki Food Festival: Η γαστρονομία γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη

πηγή: http://parallaximag.gr/

Το Thessaloniki Food Festival, το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβαλ της χωρας, επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά στην πόλη με πολλές γευστικές εκδηλώσεις!

Πρόκειται για έναν από τους θεσμούς που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η πόλη και υποδέχεται κάθε Νοέμβριο με ευχαρίστηση. Φέτος, στην έκτη του διοργάνωση, έρχεται από 18 Νοεμβρίου για μια ακόμη φορά να εμπλουτίσει το πρόγραμμά μας με πολλές γαστρονομικές δράσεις, σκορπίζοντας μέχρι 18 Δεκεμβρίου γεύσεις στην πόλη.

food festival 2

 

Με την Θεσσαλονίκη να έχει εδραιώσει προ πολλού την θέση της σαν σταυροδρόμι πολιτισμών, και με αυτό να έχει καθαρό αντίκτυπο και στο φαγητό της, το Thessaloniki Food Festival στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας αλλά και της πολυπολιτισμικής γαστρονομικής παράδοσης της πόλης. Άλλωστε, πολλά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, μεταξύ των οποίων οι N.Y. Times και η Guardian, υποδεικνύουν πια την Θεσσαλονίκη σαν την πρωτεύουσα της γαστρονομίας στην Ελλάδα, προτρέποντας το κοινό τους να την επισκεφθεί.

Το Thessaloniki Food Festival, όλα αυτά τα χρόνια, με τις ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τα τοπικά πιάτα, το περιβάλλον της πόλης, τα τοπικά προϊόντα και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, συνέβαλε δυναμικά και ουσιαστικά στο «χτίσιμο» αυτής της ιδιαίτερης και ευδιάκριτης γαστρονομικής ταυτότητας. Έτσι, και φέτος, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σχεδιάζει να μας προσφέρει ποικιλία τοπικών γαστρονομικών εκδηλώσεων, συνεχίζοντας την ανάδειξη της ιδιαίτερης κουζίνας της πόλης.

thessaloniki food festival

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ γαστρονομίας παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο  αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας. Σταθερά χαρακτηριστικά στοιχεία της διοργάνωσης ετησίως παραμένουν: Ο κοινωνικός προσανατολισμός, σε μια δύσκολη εποχή για πολλές ομάδες πολιτών, μέσα από τη συνεργασία με συλλόγους και Ιδρύματα ευπαθών ομάδων. Το Thessaloniki Food Festival κινητοποιεί επίσης ετησίως τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, οι οποίοι έχουν έτσι την ευκαιρία να αναδείξουν τη δουλειά και την προσπάθεια τους, στον τομέα της ευρηματικότητας, που διεθνώς έχει μεγάλη απήχηση και αναγνώριση. Φέτος θα εγκαινιαστεί και συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό για τη δίκαιη κατανομή της τροφής στον πλανήτη «Fair Trade Hellas».

Συγκεκριμένα, την φετινή χρονιά, το ” Thessaloniki Food Festival, θα κινηθεί θεματικά στους εξής άξονες:

Το πρώτο κρασί του αστικού αμπελώνα

γοργονα

Η κεντρική εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης θα είναι η παρουσίαση του πρώτου κρασιού παραγωγής του δήμου Θεσσαλονίκης, στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Γοργόνα», παραπέμποντας στο μόνιμο λογότυπο του Thessaloniki Food Festival. Η επίσημη παρουσίαση της «Γοργόνας» θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού δείπνου, για την ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου γονέων παιδιών πασχόντων από ινώδη κυστική. Θα ακολουθήσει και δεύτερη παρουσίαση στις 8 Δεκεμβρίου, πάλι με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αυτήν τη φορά για την υποστήριξη του δημοτικού ιδρύματος «Άγιος Στυλιανός». Οι προσκλήσεις για συμμετοχή στις δύο εκδηλώσεις, θα κοστίζουν 30 και 20 ευρώ αντίστοιχα και θα διατίθενται στο δημαρχείο είτε από τους φορείς που θα ενισχυθούν μέσω αυτής της δράσης. Παράλληλα με την πρόσκληση, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα παραλαμβάνουν και από μία φιάλη κρασιού. Η «Γοργόνα» εμφιαλώνεται από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ενώ στην πρώτη παραγωγή θα κυκλοφορήσουν 1.400 φιάλες κρασιού. Το κρασί προέρχεται από τον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαμορφώθηκε στην καρδιά της πόλης, σε μία έκταση περίπου δύο στρεμμάτων στη συμβολή της οδού Αγίου Δημητρίου με τη Τζοβαροπούλου, απέναντι από το Καυτανζόγλειο στάδιο. Πρόκειται για τμήμα του οικοπέδου όπου κατά το παρελθόν στεγαζόταν το παλιό μηχανουργείο του κεντρικού δήμου, το οποίο εδώ και χρόνια μεταφέρθηκε στην περιοχή του Φοίνικα. Ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήρι Αμπελουργίας του ΑΠΘ και έχει πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Παιδιά στην κουζίνα

παιδια στην κουζινα

Ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας του Thessaloniki Food Festival δίνει το στίγμα του με το πετυχημένο πρόγραμμα ”Τα παιδιά στην Κουζίνα” που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων σε σχολεία της πόλης, προκειμένου τα παιδιά, μέσα από μια διαδραστική συμμετοχική διαδικασία να γνωρίσουν τις παραμέτρους της υγιεινής διατροφής και της παραγωγής των τροφών. Μεταξύ των άλλων θα οργανωθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από την άσκηση και τη διατροφή στην παιδική και την προεφηβική ηλικία, το οποίο μέσα στον τρέχοντα μήνα θα παρουσιαστεί σε δέκα και πλέον δημόσια σχολεία της πόλης. Μαθητές της πέμπτης και της έκτης δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δράση «Τα παιδιά στην κουζίνα: Επιστήμη – γαστρονομία – διασκέδαση», ένα ευρηματικό σόου, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα φτιάξουν γρανίτες από φρούτα και λαχανικά με τη χρήση ξηρού πάγου.

Αφιέρωμα στην ιταλική γαστρονομία

Στις 17 Δεκεμβρίου ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας θα πλημμυρίσει από αρώματα και γεύσεις από την Ιταλία. Από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 10.00 το βράδυ επιχειρηματίες και εστιατόρια της πόλης, που χρησιμοποιούν ιταλικά γαστρονομικά προϊόντα, θα γιορτάσουν με τον κόσμο στον προσφάτως ανακαινισμένο πεζόδρομο σε μια μέρα αφιερωμένη στην ιταλική γαστρονομία.

φουντ

Θεσσαλονίκη, η πόλη του Γλυκού

Παραδοσιακά και μη, γλυκά της πόλης με μεγάλη φήμη, αναγνώριση και ζήτηση: Τσουρέκια, Τρίγωνα, παγωτά Αρμενοβίλ, Καζάν Ντιμπί κλπ, αποτέλεσμα του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, των φυλών, που την κατοίκησαν. Προβολή των προϊόντων, σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις συντεχνίες των ζαχαροπλαστών της πόλης.

Χριστουγεννιάτικη αγορά

Θα λειτουργήσει και φέτος στον χώρο του νέου δημαρχιακού μεγάρου, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα. Κατά τη διάρκειά της τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες θα προβάλλουν και θα πωλούν διάφορα προϊόντα, ενώ σεφ θα παρουσιάζουν χριστουγεννιάτικες συνταγές.

Γαστρονομικός οδηγός

Ο νέος Γαστρονομικός Οδηγός της πόλης, (Food stories 2) που θα εκδοθεί στο πλαίσιο του Τhessaloniki Food Festival θα περιλαμβάνει και τις 10 καλύτερες συνταγές της Θεσσαλονίκης από τη σύγχρονη κουζίνα της.

καραβουρνοκουζιναelectra

 Οι δράσεις του 6oυ Thessaloniki Food Festival, θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα από 18 Νοεμβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, όπως: η Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Δημόσια Σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Β΄ και Γ΄΄ Δημοτικής Κοινότητας , τα Κ.Α.Π.Η. , το Σ. Ε. Π. Ι. Κ. (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ), εστιατόρια και ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.
Το νέο ραντεβού της πόλης με το Thessaloniki Food Festival υπόσχεται να είναι για άλλη μια χρονιά γεμάτο όμορφες γευστικές εκδηλώσεις αποσκοπώντας να γίνει πόλος έλξης στη Θεσσαλονίκη.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

“Εκ μέρους όλων των συνεργατών μας, σας προσκαλώ να μας γνωρίσετε απο κοντά
και θα χαρώ να σας φανούμε χρήσιμοι

Λάζαρος Δ. Παπαϊορδανίδης, DDS, MSc, Χειρουργός Οδοντίατρος